Gåsrecept

Gåsen     ca 8-10 port                                                              

1 st. gås 4,5-5 kg                                                    

Salt peppar, malen

5 st. äpple(n)

100 gram katrinplommon

2 kvist(ar) timjan

Gräddsås

3 dl grädde                                  

2 dl gåsfond, eller kycklingfond

2 tsk hallonvinäger

peppar, malen salt

1 tsk svartvinbärsgelé, messmör efter smak och tycke.

Rödkål

60 gram gåsfett

1 st. kryddnejlika(or)

1 st. lagerblad

peppar, malen

2 st. potatis, riven

700 gram rödkål

1 st. röd lök

1,5 msk rödvinsvinäger

2 dl rött vin

salt

2 tsk socker

1 msk svartvinbärsgelé

1 st. äpplen

Tillagning

Gåsen:
1. Skär äpplena i bitar och blötlägg katrinplommonen.

2. Salta och peppra gåsen både inuti och utanpå. Fyll gåsen med äpple, katrinplommon och timjan.

3. Stek gåsen i ugnen på 170-180 grader i totalt 3-3 1/2 tim, beroende på storlek. Innetemperaturen ska vara 85 grader. Stek först 1/2 tim på vardera sida. Lägg sedan gåsen på rygg i ca 1,5 tim. Ös med gåsfett flera gånger under stekningen. Höj temperaturen mot slutet av stekningen till 220 grader, så att gåsen får ett fint, knaprigt skinn.

Såsen:
Tranchera gåsen, koka ur benen med rotfrukter (lite selleri, purjolök, morot, lök, 1 lagerblad, 1 kvist timjan+ äpplen och katrinplommon från den fyllda gåsen) och lite vitt vin. Skumma av gåsfettet med en soppslev eller ställ kallt och lyft bort fettet när det stelnat låter man fettet vara kvar finns det en stor risk för att såsen skär sig när man tillsätter grädden.
Så gör du såsen:
Koka ner gås- eller kycklingfond med grädde till en krämig konsistens. Smaksätt med salt, peppar, lite svartvinbärsgelé och hallonvinäger.

Rödkål:
1. Sautera löken lätt i gåsfett utan att den får ta färg. Lägg i rödkålen och stek vidare i ca 3-4 minuter. Fyll på med rödvinsvinäger, rödvin, salt, socker och kryddor.

2. Sätt på locket och koka i ca 30-35 minuter (beroende på tjockleken av kålstrimlorna). Rör om flera gånger under koktiden och kontrollera att det alltid finns vätska i rödkålen, om det blir torrt, fyll på med rödvin.

3. Tillsätt svart vinbärsgelé och riven potatis efter 30-35 minuter. Koka utan lock så att allt vätska kokar bort och potatisen kokar in i kålen. Smaka av och krydda eventuellt med peppar eller svart vinbärsgelé.

Förslag på tillbehör till gåsen:
Rödkål

Äpplen: skala 3-4 äpplen, ta ut kärnorna klyfta och stek i panna eller ugn.

Brysselkål sauterade i gåsfett kokas al denté

Gelé

Och sist men inte minst Hasselbackspotatis penslade minst 4 gånger med gåsfett.

Svartsoppan som värms försiktigt får ej koka smaksätt med sherry, äpplejuice, vodka, och gåsfett+ ev. lite vatten för att få en tunnare konsistens.

Serveras med kråset (halsen delad, hjärtat, njurarna putsade och delade bryn i gåsfett salta och peppra koka i gåsbuljong.

Gåslevern delas och steks lätt precis innan servering.

Servera kråset på assiett dekorera med stekta äppleklyftor gåskorv med katrinplommon på.

Senast sålda varor
Lammrostbiff, utan kappa, NZ<br>189 kr/kg (fryst)
Lammrostbiff, utan kappa, NZ
189 kr/kg (fryst)
170 kr
Tryffelsalami, hel bit, Italien<br>230 kr/kg
Tryffelsalami, hel bit, Italien
230 kr/kg
69 kr
Chorizo Chili, Spanien, rå<br>122 kr/kg
Chorizo Chili, Spanien, rå
122 kr/kg
74 kr
cw_anklevermousse
Anklevermousse
219 kr/kg
50 kr
Kalkonbröst alrökt, skivat<br>177 kr/kg
Kalkonbröst alrökt, skivat
177 kr/kg
284 kr
Griskind Iberico Pata Negra <br>313 kr/kg (fryst)
Griskind Iberico Pata Negra
313 kr/kg (fryst)
125 kr
Cuvette/Tri Tip på gödkalv<br>112 kr/kg
Cuvette/Tri Tip på gödkalv
112 kr/kg
78 kr
jg_vildsvinsinnerfile
Vildsvinsinnerfilé
228 kr/kg (fryst)
296 kr
Fläskkarré, hel bit, Svensk<br>88 kr/kg (färsk)
Fläskkarré, hel bit, Svensk
88 kr/kg (färsk)
220 kr
Kalvschnitzel, bankad ej panerad<br>250 kr/kg
Kalvschnitzel, bankad ej panerad
250 kr/kg
300 kr